У дома - Кранове
Чилийски пари (чилийско песо). Чилийско песо Каква е валутата, използвана в Чили

Чили е държава, разположена в югозападната част на Южна Америка. Чилийската валута е представена от националната валута, която се нарича чилийско песо. Едно чилийско песо е равно на 100 сентезимо. В обращение има банкноти в деноминации от 500 чилийски песо, 1000 чилийски песо, 2000 чилийски песо, 5000 чилийски песо, 10 000 чилийски песо. Освен това валутата на Чили е представена и от монети в деноминации от 1 чилийско песо, 5 чилийски песо, 10 чилийски песо, 50 чилийски песо, 100 чилийски песо. Икономиката на страната е една от най-бързо развиващите се и най-бързо развиващите се в региона. Най-ниското ниво на корупция сред страните от Латинска Америка позволява на Чили уверено да развива както индустрията, така и туристическата индустрия, така че чилийската валута е повече или по-малко стабилна. Годишният ръст на БВП е седем процента. Средният годишен темп на инфлация е два процента и половина и следователно чилийската валута, макар и слаба, играе определена роля на световните пазари. Всички монети са проектирани в революционен стил и насърчават чилийската държавност и правото на самоопределение. Повечето чилийски валутни монети се секат от евтини алуминиеви и бронзови сплави, което се отразява на тяхното качество. Освен това всички монети от чилийското песо носят надписа "REPUBLICA DE CHILE". В централните райони на Чили големите магазини и големите хотели приемат плащане кредитни картиот водещите световни системи и пътнически чекове, ако се докоснем до обменния курс на чилийското песо, тогава е най-добре да купувате пътнически чекове в щатски долари. След това те могат да бъдат обменени в чилийски банки (отделите, които работят с пътнически чекове, обикновено са отворени тук само до обяд) или в обменните бюра (обикновено тук има по-добър курс). В чилийските провинции това често е проблематично и неприемливо. Можете да обменяте пари в чилийски банки или чилийски обменни бюра ("casas de cambios") (1 щатски долар е приблизително равен на 725 чилийски песо - това е приблизителният курс на чилийското песо). Напълно възможно е да обменяте с частни обменници - техният курс обикновено е с 10% по-изгоден, но тази форма на обмен не може да се препоръча като постоянна - случаите на измами тук не са рядкост. Чилийските банки са отворени от понеделник до петък от 9 до 14 часа. Чилийските обменни бюра са отворени всеки ден от 9 до 19 часа. Вносът и износът на всяка валута е разрешен без никакви ограничения.

Валутата на Чили се нарича песо. На испански тази дума означава "тегло" или "определена тежест". Модерната версия на песото е в обращение от 1975 г. Официалната Чили е латинската буква S, кръстосана с 1 или 2. Този знак е наличен в почти всички текстови системи. Тъй като този символ е свързан с щатския долар, често се използва съкращението CLP (чилийско песо), за да се избегне объркване. Южноамериканската република официално е разделена на 100 сентаво. Въпреки това, поради ниския обменен курс на чилийската валута, емитирането на дребни монети от практическа гледна точка няма смисъл.

старо песо

Първата проба от паричната единица на южноамериканска държава е пусната през 1817 г. Старата версия на песото беше равна по стойност на 8 испански колониални реала. Впоследствие започва сеченето на медни монети с номинал в сентаво. През 1851 г. песото става еквивалент на 5 френски франка, благодарение на съдържанието на 22,5 грама чисто сребро. Стандартното тегло на златните монети е 1,37 г. През 1885 г. е взето решение валутата на Чили да бъде обвързана с британския паунд и да се установи фиксиран обменен курс. Това се случи като част от въвеждането на система за осигуряване на книжни пари с благородни метали, известна като златен стандарт. През 1926 г. чилийското правителство променя обменния курс от 13 на 40 песо за един фунт стерлинги. Няколко години по-късно златният стандарт беше спрян. Стойността на чилийската валута падна още по-ниско. През 1960 г. песото е заменено от ескудо в съотношение 1000:1.

Банкноти (1817-1960)

Първите чилийски хартиени пари са емитирани от хазната на провинция Валдивия в средата на 19 век. Номиналната им стойност беше 4 и 8 реала. През 70-те години на миналия век редица частни търговски банки започват да емитират банкноти. През 1881 г. чилийското правителство емитира съкровищни ​​бонове, конвертируеми в злато и сребро. Това събитие бележи края на емитирането на книжни пари от частни лица финансова институция. През 1925 г. издаването на съкровищни ​​бележки става прерогатив на Централна банкаЧили. Деноминацията на банкнотите от този период варира от 1 до 1000 песо. Инфлацията, причинена от премахването на златния стандарт, изискваше по-едри банкноти. В средата на 20-ти век започва издаването на банкноти с номинална стойност от 50 хиляди.

Ескудо

Каква валута замени песото в Чили и какво предизвика необходимостта от парична реформа? Създаването на ново национално платежно средство, наречено ескудо, е част от план за социално-икономическа трансформация. Правителството обаче не постигна успех в дългосрочен план. В началото на 70-те години на миналия век в Чили се наблюдава бърз спад в производството. Това доведе до нарастване на безработицата и активно изтегляне на инвестиции от страната. Президентската администрация неуспешно се опита да се справи с тежката икономическа депресия

Ескудото служи като официална валута на Чили от 1960 до 1975 г. Новата хартиена валута, емитирана от Централната банка на страната, беше модифицирана версия на старите песо. Техните деноминации бяха 1, 5, 10 и 50 ескудо. Въпреки това, неудържимата инфлация, която беше резултат от тежки икономически проблеми, направи неизбежно въвеждането в обращение на много повече големи сметки. През 1974 г. Централната банка на Чили емитира банкноти с номинална стойност от 10 000 ескудо.

ново песо

След свалянето на президента Алиенде в страната се установява военна диктатура. Правителството на генерал Пиночет решава да замени постоянно обезценяващото се ескудо с нова версия на песото. Реформата е извършена през 1975 г. В процеса на обмен на хиляда ескудо се дава едно песо. До 1984 г. монетите се сечеха с деноминации, посочени в сентаво. В бъдеще необходимостта от тях изчезна в резултат на инфлацията.

По време на съществуването на военната диктатура върху монети от 5 и 10 песо е изсечен образ на жена със счупени вериги на ръцете. Той символизира освобождението от комунистическите идеи. След отстраняването на генерал Пиночет от власт дизайнът на монетите е променен. Те се появиха върху образа на Бернардо О'Хигинс, борец за независимостта на испанските колонии в Южна Америка, който в началото на 19 век служи като върховен владетел на Чили в продължение на няколко години.

В ранните етапи Централната банка издаваше банкноти само в купюри от 5, 10, 50 и 100 песо с надеждата за успех в борбата с инфлацията. Но по-късно финансовите власти бяха принудени да ги заменят с монети. В момента в обращение са банкноти от 1, 2, 5, 10 и 20 хиляди песо.

През 2004 г. Чили започна да издава банкноти, изработени от полимери. Този материал увеличава живота на банкнотите няколко пъти и предотвратява абсорбирането на влага и мръсотия. Това беше първото емитиране на нови банкноти, чиито причини не бяха свързани с инфлацията. В момента на хартия все още се печатат само банкноти от 10 и 20 хиляди песо. Всички останали банкноти са изработени от полимери. Благодарение на технологиите, които могат да се използват само върху пластмаса, новите банкноти са с висока степен на защита срещу фалшифициране.

Някои чилийски банкноти са получили неофициални имена в съответствие с имената на видни личности, чиито портрети са отпечатани върху тях. Например банкнота от 5 хиляди песо е известна като "габриела". Изобразява Габриела Мистрал, чилийска поетеса, дипломат и лауреат Нобелова наградапо литература. Банкнотата от 10 000 песо понякога се нарича "артуро" заради портрета на Артуро Прат, военноморски офицер, загинал героично през 19 век, отпечатан върху нея.

История на промените в курса

През 1999 г. паричните власти на Чили въвеждат режим, но Централната банка запазва правото си да се намесва на фондовата борса, за да предотврати прекомерното обезценяване на националните платежни средства. Чилийската валута спрямо щатския долар се понижава стабилно от няколко десетилетия. В края на управлението на генерал Пиночет един американец валутна единицаструва около 300 песо, сега - повече от 600. Обменният курс на Чили спрямо рублата Руска федерацияне се определя чрез директно наддаване. Той е изкуствено изчислен с помощта на котировките на двойката долар-песо. Този начин за сравняване на валутите се нарича "кръстосан курс".

чилийско песо(знак: $; код: CLP) е валутата на Република Чили. Едно чилийско песо се равнява на 100 сентаво.

Територия на обращение на чилийското песо:

Република Чили.

Обменни курсове на чилийско песо:

  • Курсът Чилийско песо (CLP) към рублата (RUB) онлайн сега на борсата Форекс (Forex)
  • Обменни курсове, котировки за обмяна на пари в брой чилийски песо към рубла в банките за днес

История на чилийското песо.

В превод от испански "песо" означава малък, малък, незначителен.

Валутата на Република Чили е преминала през три етапа на своето развитие:

  • първо песо 1817 - 1960 г
  • ескудо 1960 - 1975г
  • второ песо 1975 г. - до наши дни.

Историята на песото започва през 1810 г. след независимостта на Чили от Испания. През следващите 7 години независимата република Чили все още се използва паричен потокиспански реали, като същевременно развиват собствена национална валута.

През 1817 г. песото е официално въведено в страната. Отначало бяха само сребърни монети. Обменният курс е 8 реала за 1 песо. Това означава, че валутата е надеждна и конкурентна.

През 1835 г. е въведена разменна монета, сентаво, и започва сеченето на монети от 1/2 и 1 сентаво.

През 1851 г., 34 години по-късно, е приет сребърният стандарт - чилийското песо е обвързано с френския франк в размер на 1 песо = 5 франка.

В края на 1870 г. се появяват първите хартиени банкноти на песото.

През 1885 г. се случва важно събитие в финансова историяЧили - официално прие златния стандарт. Сега песото е обвързано с британския паунд в размер на £1 = 13,33 песо.

По време на Втората световна война и 15 години след нея чилийската валута се обезценява с огромни темпове. Поради това през 1960 г. песото е деноминирано и е въведена нова валута ескудо, обвързана с новата световна валута щатския долар и равна на 100 центезимо. Но след 2 години чилийското правителство реши да се откаже от обвързването на ескудото с щатския долар. Това предизвика бързо отслабване на чилийската валута - за 3 години песото отслабна спрямо щатския долар 20 пъти.

През 1975 г. Чили провежда следващия (трети) парична реформа- замяна на ескудото обратно с песото.

Сегашното песо от 1975 г. е в обращение.

 


Прочети:



Солист на петгодишната група. „петилетки“ в СССР. Реформи на финансовата система

Солист на петгодишната група.

Гражданската война, наложена на хората след Великата октомврийска социалистическа революция от буржоазията с активната подкрепа на британските интервенционисти, ...

Най-богатите хора в света А къде са нашите

Най-богатите хора в света А къде са нашите

Американският Forbes публикува във вторник, 1 март, годишната, 30-та поред - юбилейна - класация на световните милиардери. Списъкът включва 77...

Изчисляване на транспортен данък: за юридически лица, авансов транспортен данък Условия за авансови плащания на транспортен данък

Изчисляване на транспортен данък: за юридически лица, авансов транспортен данък Условия за авансови плащания на транспортен данък

Назад към Кой трябва да плаща авансови вноски за транспортен данък? Тези лица (юридически или...

Каква глоба за шофиране без застраховка грози КАТ?

Каква глоба за шофиране без застраховка грози КАТ?

Нека се опитаме да разберем до какво може да доведе шофирането без застраховка, както и каква е глобата, ако сте забравили да подновите полицата си OSAGO или просто ...

изображение на емисия RSS