Гибралтарска лира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на лира.

Гибралтарска лира
Gibraltar pound
ISO 4217
КодGIP
Деноминации
Разделениепени (1100)
Символ£
Банкноти5, 10, 20, 50, 100 лири
Монети1, 2, 5, 10, 20, 50 пени, 1, 2, 5 лири
Демография
Въвеждане1898 г.
Официално в Гибралтар
Неофициално в Ла Линеа, Испания (местни фирми)
Издател
Централна банкаПравителството на Гибралтар
Допълнителна информация
КурсBGN EUR USD
Инфлация2,1% (2018 г.)
Уебсайтwww.gibraltar.gov.gi
Гибралтарска лира в Общомедия

Гибралтарската лира (валутен знак: £, банков код: GIP) е валутата на Гибралтар. Тя е фиксирана към – и може да се обменя с – британската лира с нормална стойност. Централната банка, която контролира GIP, отговаряща за монети и печат, е правителството на Гибралтар.

История[редактиране | редактиране на кода]

1/2 кварто медна монета, 1842 г., кралица Виктория.

Първоначално Гибралтар използва паралелно испанската и британската валута. През 1840 – 1841 г. започва сеченето на медни монети за Гибралтар, като през 1842 г. те са пуснати в обращение. През 1861 г. сеченето е прекратено.[1] Испанските банкноти остават в обращение дълго време и през 1872 г. те се превръщат в единственото платежно средство в Гибралтар. През 1898 г. испано-американската война кара испанската песета да спадне значително и лирата е въведена като единствената валута в Гибралтар, първоначално под формата на британски монети и банкноти. В същото време песетата продължава да бъде в обращение до избухването на Гражданската война в Испания.[2]

През 1914 г. са издадени първите хартиени банкноти, а през 1927 г. започва издаването на банкноти в лири в Гибралтар. През 1967 г. сеченето на монети е възобновено, а през 1967 – 1970 г. е изсечена само 1 монета от 1 крона, а през 1971, 1972 и 1977 г. – 25 нови пенса. От 1988 г. са сечени монети за тираж и възпоменателни монети от благородни метали. Монетите в крони практически не се използват в обращение.

Законно платежно средство са както гибралтарските банкноти и монети, така и британските монетите. Банкнотите на банката на Англия, шотландските и северноирландските банки, макар и да не са официално законно платежно средство, могат да бъдат приети като плащане за стоки и услуги.

Връзки с британската лира[редактиране | редактиране на кода]

Законът за банкнотите в обращение от 1934 г. предоставя на правителството на Гибралтар правото да печата свои банкноти. Емитираните облигации са обезпечени или от Банката на Англия или от ценни книжа, емитирани от правителството на Гибралтар. Въпреки че са деноминирани в паундове, облигациите не са законно платежно средство никъде във Великобритания. Монетите от Гибралтар имат същото тегло, размер и метал като британските монети, въпреки че дизайнът е различен и те понякога се срещат в обращение и във Великобритания.

Съгласно Закона за банкнотите в обращение от 2011 г. банкнотите и монетите, емитирани от правителството на Гибралтар, са законно платежно средство в Гибралтар. Британските монети и банкнотите на Банката на Англия също циркулират в Гибралтар и са взаимозаменяеми.

Монети и банкноти[редактиране | редактиране на кода]

През 1988 г. Гибралтар въвежда монети в купюри от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 пенса и 1 фунт, които на лицевата страна имат собствен дизайн и името на Гибралтар. Те са със същото тегло, размер и форма като съответните британски монети. През 1999 г. е въведена монета от 2 лири. През 2010 г. е издадена монета от 5 паунда. Надписът върху лицевата страна е „Elizabeth II Queen of Gibraltar[3], който предизвика конфликт с Испания, където титлата на крал на Гибралтар исторически съответства на короната на Кастилия. Монетите от 2 лири се издават всяка година с нов дизайн от въвеждането ѝ – всеки от 12-те подвига на Херкулес е изобразен на обратната страна на монетите. Емитират се банкноти с 5, 10, 20, 50, 100 лири.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cuhaj 2009, с. 536.
  2. Bond 2003, с. 89.
  3. 'Queen of Gibraltar' in new coin // 7 май 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gibraltar pound в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​